top of page

Nieuws

Nieuwe CD-opname : MELANCHOLY - vocal works by Max Reger

Met veel plezier kondigen we de release aan van onze nieuwe CD-opname: MELANCHOLY - vocale werken van Max Reger (1873-1916).


Paul Van Nevel slaat opnieuw nieuwe wegen in en blaast ditmaal nieuw leven in de interpretatie van vocaal repertoire dat niet uit de renaissance komt. De CD is een eerbetoon aan de tijdloze melancholische intimiteit van Max Regers vocale muziek. Verschillende stukken zijn voorzien van pianobegeleiding (gespeeld door Jos van Immerseel op een concertvleugel uit 1870 van Carl Bechstein uit Jos' privé-pianocollectie), wat een breekbaar decor toevoegt - in plaats van een traditionele pianobegeleiding - en het melancholische karakter van deze zeer expressieve muziek verder versterkt.


Als je geïnteresseerd bent in de aanschaf van een exclusief exemplaar van de CD met een persoonlijke handtekening van Paul Van Nevel, bezoek dan de WEB SHOP sectie van onze website.

CD Ludwig Daser - Nominatie voor beste klassieke album van het jaar door De Standaard

Onze CD-opname 'Ludwig Daser - Polyphonic Masses' is door De Standaard genomineerd als één van de beste klassieke albums van 2023.


Je vindt meer informatie over de nominatie in de REVIEWS-sectie van onze website.

Het Huelgas Ensemble wint de prestigueuze Gramophone Award 2023

Op donderdagavond 4 Oktober werden in Londen de prestigueuze Gramophone Classical Music Awards 2023 uitgereikt.  Het wereldwijd meest gekende en befaamde muziektijdschrift Gramophone geeft elk jaar de Awards uit voor de beste cd-opnames van het jaar in het domein van de “klassieke” muziek. De cd’s worden streng geselecteerd door de gespecialiseerde muziekpers.


Dit jaar waren er honderden inzendingen en slechts 11 cd's kregen een prijs. In de sectie 'Oude muziek’ werd de Gramophone Award 2023 unaniem toegekend aan het Huelgas Ensemble voor de opname van dit jaar verschenen album met twee polyfone missen van Ludwig Daser (ca.1515-1589), een quasi vergeten componist.


Een fragment uit de beoordeling van de jury spreekt boekdelen :


“… This is a rare case where composer and executants have unlocked each other in award-winning fashion. Over decades, Paul Van Nevel has had a remarkable capacity for persuading us that we are not looking hard enough. His Huelgas Ensemble always reminds us that choral polyphony is much more about how we react to an individual musical personality than about the reputation of the figure in question…”


Een delegatie van het Huelgas Ensemble, samen met de directeur van Sony Classical, Michael Brüggemann, hebben temidden een ovatie van het zevenhonderd koppige gespecialiseerde publiek de prijs in ontvangst genomen.


Je kunt het volledige Gramophone award artikel vinden in de BEKRONINGEN sectie van onze website.

En er is een mooie foto van Paul Van Nevel met de award in de GALERIJ sectie van onze website.

CD : Ludwig Daser - Polyfone Missen

WERELDPREMIÈRE


Onze prijswinnende CD-opname Ludwig Daser - Polyphonic Masses is een wereldpremière van twee prachtige missen van de Duitse polyfonist Ludwig Daser (München 1525 - Stuttgart 1589) - Missa Preter rerum seriemen Missa Fors seulement - beide onlangs ontdekt door Paul Van Nevel. Wilt u de partituren volgen terwijl u luistert naar deze sublieme polyfonie? Bij aankoop van de opname vindt u in het cd-boekje een wachtwoord dat u toegang geeft tot een pdf-bestand van de partituren - Paul Van Nevels eigen transcripties, en de enige moderne uitgaven die van deze twee missen bestaan - via deze link: CD Daser


Ondertussen kunt u een deel van het Kyrie uit de Missa Preter rerum seriem beluisteren door op deze link te klikken:https://dhm.lnk.to/HuelgasDaser


En in de rubriek RECENSIES van onze website vindt u verschillende gunstige recensies over de opname.

CHOC de Classica

Wij zijn verheugd te kunnen aankondigen dat Huelgas een CHOC de Classica heeft ontvangen voor onze CD-opname 'Het landschap van de polyfonisten'.

De Duitse OPUS Klassik prijs als ‘Ensemble van het jaar 2022’

Wij zijn zeer verheugd te kunnen aankondigen dat Huelgas de Duitse OPUS Klassik prijs als ‘Ensemble van het jaar 2022’ heeft ontvangen voor onze CD-opname 'En Albion'.

MISSE JOSQUIN

Alamire Foundation presenteert: MISSE JOSQUIN, 12 docu-concerten over de missen van Josquin des Prez, met gloednieuwe uitvoeringen door topensembles en het nieuwste musicologische onderzoek over elke mis. 


Op 29 en 30 maart 2021 werden zij officieel gepresenteerd in Rome tijdens een congres, concert en de officiële overhandiging van het eerste exemplaar aan Paus Franciscus. 500 jaar Josquin en 30 jaar Alamire Foundation, dat laten we niet ongemerkt voorbijgaan!


Huelgas is verheugd te hebben deelgenomen aan dit historische evenement. Wij wensen u veel plezier bij het bekijken van een korte trailer in de filmsectie van onze website. De volledige cyclus van de missen kan bekeken worden op www.alamire.tv

Om het 50-jarig bestaan van Huelgas te vieren, heeft Paul Van Nevel een prachtig fotoboek samengesteld

Om het 50-jarig bestaan van Huelgas te vieren, heeft Paul Van Nevel  een prachtig fotoboek samengesteld dat de geschiedenis van het ensemble van 1971 tot 2021 in kaart brengt (teksten in het Nederlands, Engels en Frans). 


Als u een exemplaar van het boek wilt bestellen (€ 15,-, plus verzendingskosten), vul dan het formulier in: Klik hier


Veel plezier bij het doorbladeren!

Klara en Radio 1 (Vlaamse radio) vierden 50 jaar van het Huelgas Ensemble

Klara en Radio 1 (Vlaamse radio) vierden het 50-jarig bestaan van het  Huelgas Ensemble met verschillende interviews met Paul Van Nevel. Klik  op de volgende links om de interviews te beluisteren:


Algemeen/programmaoverzicht Klara rond 50 jaar Huelgas Ensemble:

https://klara.be/zolang-het-niet-klinkt-het-geen-muziek


Maestro (vrijdag 15 oktober 2021):

https://klara.be/wil-jij-mee-de-50ste-verjaardag-van-het-huelgas-ensemble-vieren


Klara Live (zaterdag 16 oktober 2021):

https://klara.be/herbeluister-klara-live-huelgas-viert-50-jaar


Music Matters (11 tot en met 14 oktober 2021):

https://klara.be/de-sleutelplaten-van-paul-van-nevel


Radio 1:

http://outpost.vrt.be/privemp3/reportage_samenzang_081121102714.mp3

Een boek van Paul Van Nevel:
Het landschap van de polyfonisten - De wereld van de Franco-Flamands (1400-1600)

Waarom kwamen de polyfonisten allemaal uit dezelfde streek in Zuidwest-België en Noord-Frankrijk? En wat was de invloed van deze regio op hun muziek?


Een unieke analyse van de omgeving - het 'culturele landschap' - van de 15e en 16e eeuwse musicus.


Het boek bevat een cd en maar liefst 168 prachtige foto's.

bottom of page