top of page

Speculum Musurgica

Speculum Musurgica

De installatie Speculum Musurgica is bedacht en gerealiseerd door de Vlaamse kunstenaar Rudi Knoops. De installatie presenteert twee zevenstemmige composities van het Huelgas Ensemble: het motet Memorare Mater Christi van Matthaeus Pipelare (ca. 1450-1515), dat de zeven smarten van de Maagd Maria uitdrukt, en de anonieme elegie Proch Dolor, gecomponeerd ter gelegenheid van de dood van keizer Maximiliaan (1519). Elk van de zeven zangers is afzonderlijk te zien en te horen in een ruimtelijke visualisatie. In het midden van de installatie smelten de verschillende geluidsniveaus samen tot een surround sound en zorgen zo voor een meeslepende luisterervaring. Wanneer je een van de muzikanten nadert, creëert de ruimtelijkheid van de geluidslagen een analytische luisterervaring. Voor het bewegende beeld gebruikt de kunstenaar de techniek van de cilindrische anamorfose, die al bekend is sinds de Renaissance: een cilindrische spiegel vervormt een vervormd beeld.


De installatie Speculum Musurgica is te zien in het Suermondt-Ludwig Museum ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU.


Suermondt-Ludwig Museum Aachen: https://suermondt-ludwig-museum.de/ausstellung/aktuelle-ausstellungen/speculum-musurgica-petrus-alamire/

bottom of page